انسانها، حیوانات و گیاهان به آب سالم برای شرب نیاز دارند. باوجوداینکه بیش از ۷۰% از سطح زمین را آب فراگرفته است، مقادیر بسیاری زیادی از این آب حاوی حجم بالایی از نمک بوده و آب شور است. حدود ۲۰% از آب شیرین موجود در جهان در حوضه آمازون یافت میشود و بسیاری از نقاط جهان با خشکسالی دستوپنجه نرم میکنند. به همین دلیل دولتها همواره به بررسی نقاط مثبت و منفی تصفیه آب (راجع به تصفیه آب بیشتر بدانید) دریا و استفاده از تجهیزات آب شیرین کن میپردازند. در ادامه برخی از این موارد بیان خواهد شد.
مزایای تصفیه آب دریا با تأسیسات آب شیرین کن چیست؟
در این بخش به بررسی برخی مزایای استفاده از تجهیزات تصفیه آب صنعتی (بهخصوص تجهیزات آب شیرین کن) برای تصفیه آب دریا میپردازیم.
فناوری تصفیه آب دریا با آب شیرین کن یک فناوری مؤثر و مورداطمینان است.
روش اسمز معکوس (RO) برای تصفیه آب شور و آب دریا و حذف نمک و مواد معدنی از آن بهعنوان یک روش مؤثر برای تولید آب شرب که میتواند آب سالم، گوارا و بهداشتی را در اختیار مصرفکننده قرار دهد، شناخته شده است. وقتیکه تجهیزات تصفیه آب صنعتی (راجع به تصفیه آب صنعتی بیشتر بدانید) بهخوبی طراحی شوند میتوانند بهصورت مؤثر عملیات تصفیه آب را انجام داده و آبی با کیفیت بسیار بالا را تولید کنند.
حجم عظیمی از آب شور در اقیانوسها و دریاها وجود دارد.
میزان آب در دسترس برای انجام عملیات تصفیه آب در اقیانوسها و دریاها بهقدری زیاد است که میتوان آن را بهعنوان یک منبع تأمین آب نامتناهی برای تجهیزات آب شیرین کن در نظر گرفت. این بدان معنی است که حتی در زمان وقوع خشکسالی، مردم دنیا به آب سالم، بهداشتی و گوارا برای ادامه حیات، رشد محصولات کشاورزی و سایر نیازهای خود دسترسی دارند.
تصفیه آب شور موجود در جهان سبب تأمین نیاز ما به آب خواهد شد.
ازآنجاکه منابع آب شیرین موجود در کره زمین بسیار محدود است باید برای حفظ آن تا جایی که ممکن است تلاش کرد. بنابراین در صورت تأمین آب موردنیاز موجودات زنده از طریق استفاده از تجهیزات تصفیه آب صنعتی برای شیرینسازی آب دریاها و اقیانوسها، مقادیر بسیاری از این آب شیرین حفظ شده و باعث میشود که محیطزیست پیرامون ما آسیب بسیار کمتری ببیند.
معایب تصفیه آب دریا با تأسیسات آب شیرین کن
در این بخش به بررسی برخی معایب ناشی از تصفیه آب دریاها و اقیانوسها با تجهیزات تصفیه آب صنعتی و آب شیرین کن میپردازیم.
تصفیه آب دریا میتواند هزینهبر باشد.
در حال حاضر در یک واحد تصفیه آب صنعتی که از آب شیرین کن برای تصفیه آب دریا استفاده میکند بهطور متوسط برای تولید هر مترمکعب آب تصفیهشده به ۲ کیلووات ساعت انرژی نیاز است. در بسیاری از شبکههای برقرسانی ملی این هزینه چیزی در حدود دو دلار خواهد بود؛ اما باید توجه داشت که برای تولید این میزان از انرژی الکتریکی به منابع عظیمی از سوختهای فسیلی نیاز است.
ساخت و راهاندازی تجهیزات تصفیه آب صنعتی میتواند قیمت بالایی داشته باشد.
دستگاههای آب شیرین کن میتوانند در زمان تصفیه آب هزینه معقولی داشته باشند؛ اما ساخت و راهاندازی آنها در برخی موارد برای دولتها و ملتها توجیه اقتصادی ندارد. بالا بودن هزینه ساخت تأسیسات آب شیرین کن سبب شده که رشد و توسعه فناوری اسمز معکوس (RO) به دلیل عدم تمایل دولتها در استفاده از این تجهیزات تصفیه آب صنعتی با مشکل مواجه شود. گاهی این هزینهها آنقدر بالاست که هیچگاه ساخت واحدهای تصفیه آب دریا به سوددهی نمیرسد.
شورابه ناشی از تصفیه آب دریا میتواند سبب بروز مشکلات زیستمحیطی شود.
برای تصفیه آب شور بایستی آب شیرین از نمک و مواد معدنی جدا شود. این فرآیند میتواند شورابهای حاوی مقادیر زیادی از نمکها را تولید کند. ورود این شورابه به هر زیستبومی (چه در محیط آبی و چه در خشکی) اثرات مخربی بر روی جانداران حاضر در آن محیط گذاشته و تعادل را در آن زیستبوم بر هم میزند. دفع بیشازاندازه این شورابه میتواند حتی منجر به مرگ بسیاری از جانداران زیستبوم پذیرنده شود.
با بررسی جوانب مختلف و نقاط قوت و ضعف تجهیزات تصفیه آب صنعتی مانند دستگاههای آب شیرین کن میتوان دریافت که درنهایت تصفیه آب دریا میتواند به سود ما باشد یا خیر. همه ما برای ادامه حیات به آب سالم و بهداشتی نیاز داریم و آب شیرین کنها میتوانند چنین آبی را برای ما تولید کنند.